Hayata dair ilk deneyim ve öğrenimlerimizi kazandığımız çocuklum ve gençlik evresinde yaşanan sosyal problemler, aile içi sorunlar ve öğrenme zorlukları ilerleyen yaşantımızdaki problemlerin kaynağını teşkil eder. Aileler çocukları için sıkça pedagog desteğine, psikolojik danışmana, psikoloğa veya oyun terapistine başvurmaktadırlar. Çocuk ve ergenler için psikolojik danışmanlık sürecinde gerektiğinde testlerden faydalanılır. Yaşanan sorun, yaşam öyküsü, gelişim düzeyi, danışanın yaşadığı psikolojik problemler göz önünde bulundurularak hareket edilir.
Psikolojik danışmanlık sürecinde çocuğun veya gencin güvende hissetmesi, duygusal destek sağlanması büyük önem taşır. Çocuk ve ergen bireylerin sahip olduğu bilişsel adaptasyon yeteneği ve esneklik, çocuk ve ergen danışmanlığının son derece başarılı sonuçlar vermesini sağlar. İnsanlar yetişkinlik evresinde bu esnekliğini ve bilişsel adaptasyon yeteneğini kaybederler. Bu nedenle sorunlar kök salmadan ve kronikleşmeden destek almak büyük fayda sağlar. Çocuğun gelecekteki yaşantısını daha mutlu ve sağlıklı şekilde oluşturabilmesi için bu danışmanlık hizmeti önemli katkı sağlayacaktır.
Aileler çocuklarının büyüme ve gelişme süreçlerine dair meraklı ve kaygılı olabilirler. Bu noktada çocuk – ergen psikolojik danışmanlığına başvurmak gerekir. Çünkü çocuk ve ergen bireyleri aile ilişkilerinden bağımsız değerlendirmek mümkün değildir. Aile içi iletişim ve davranımlar bağlamında çocuğu gelişimine katkı sunmak gerekir.
Kimi zaman konuşarak, kimi zaman oyunlar ve oyuncaklar yoluyla, kimi zaman da çizimler veya rol playlerle sorunları kavramak, çözüm yollarını keşfetmek ve duygusal farkındalık kazandırmak mümkündür.
Sayfa İçeriği
Çocuk ve ergen bireylerin büyüme sürecinde zihinsel, duygusal veya davranışsal sorunlarla karşılaşmaları normaldir. Bu ve benzeri sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için alınan hizmet Çocuk – Ergen Psikolojik Danışmanlık hizmetidir. Çocuk, ergen psikolojik danışmanlığında sorunların altında yatan psikolojik etkenlere odaklanılır. Süreç boyunca aile bireyleriyle işbirliği içerisinde yol alınır. Düzenli görüşmeler yapılır. Ailenin de bilinçlenerek çocuğun gelişimine katkıda bulunması sağlanır.
Çocuk veya ergen bireyin yaşadığı sorunlar, bir çeşit yardım çağrısı olarak ele alınır. Çocuk/ergen birey ile bire bir yürütülen psikolojik danışmanlık hizmetinde soruna yönelik çalışılır. Danışanın duygusal ve sosyal olarak güçlenmesi, gelişimsel becerilerini yükseltmesi, sorunlarının üstesinden gelebilmesi, arkadaşları ve ailesiyle sağlıklı ilişkiler kurabilmesi sağlanır.
Çocukluk ve ergenlik dönemi sosyal, zihinsel, duygusal, bedensel gelişimin hızla ilerlediği bir evredir. Bu dönemde meydana gelen problemlere zamanında müdahale edilmesi, gelişim sürecinde oluşması muhtemel tıkanıklıkları önleyecektir. İstenilen şekilde sağlıklı bir gelişimi inşa etmemizi sağlar.
Yaşanan bir problem uzun zaman çözülmediğinde çocuğun bütün gelişim alanları olumsuz etkilenir. Başka sorunları tetikler. Sorunlar kökleşmeden ve büyümeden erken müdahalede bulunmak çözüm sürecini kısalttığı gibi başka problemlerin de meydana gelmesine engel olur.
Çocuklara ve ergenlere birebir psikolojik danışmanlık hizmetinin yanında grup çalışmaları da fayda sağlamaktadır. Grupla birlikte psikolojik danışma süreci benzer problemlerle mücadele eden bir grup çocuk en az bir uzman danışman kontrolünde sistemli şekilde terapiye alınır. Grubun dinamizminden faydalanılır. Çocuk kendisini yalnız hissetmez. Gruba karşı aidiyet duygusu geliştirebilir ve sosyal öğrenme yolu ile sorunların üstesinden gelebilir. Grup çalışmalarında dramatik canlandırmalar, sosyal becerilerin geliştirilmesi, yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesi gibi amaçlar takip edilir.
Ergenlik dönemi bireyin artık çocuk olmadığı fakat henüz yetişkin de olmadığı son derece hassas ve bir dönemdir. Çünkü birey bu dönemde kendisini inşa etme, bireyselliğini ortaya koyma ve kimliğini oluşturma arzusundadır. O yaşa kadar bilinen bütün doğruları sorgulamaya ve kendi doğrularını inşa etmeye çalışır. Özgürlük duygusu ergen bireyler için önemlidir. Fizyolojik yapısı hızla değişir. Duygusal durumları sürekli değişkenlik gösterir. Hormonal, psikolojik ve fiziksel olarak dönüşümlerin yaşandığı bu süreç son derece kompleks bir dönemdir. Kişi ergenlik döneminde asi ve öfkeli davranışlar gösterir. Ailenin bu süreci doğru şekilde takip etmesi, gerekir. Ergenlik döneminde madde kullanımı, depresyon ve antisosyal davranışlar gibi riskler söz konusudur. Ergen danışmanlığı çocuğun bu risklerden korunması ve yetişkinliğe geçiş sürecinde sağlıklı adımlarla ilerlemesi açısında önemlidir.
Ergen danışmanlığı, bireyin kendisini ifade edebilen, kendi doğrularını inşa eden, sosyal çevresi ve ailesiyle sağlıklı biçimde iletişim kurabilen biri olmasını sağlar.
Çocukluk evresi yarattığı etkiler, yetişkinlikte de kişinin yaşamı boyunca devam etmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar çocukluk aşamasında öğrenilen bilgilerin ve yaşanan deneyimlerin kişiliğin inşasında önemli bir yeri olduğunu gösteriyor. Yetişkinlikteki davranışlarımız, öz saygımız, öz güvenimiz, yaşam biçimimiz ve daha birçok özelliğimizin ayak izlerini çocukluğa kadar takip etmek mümkündür. Bu yüzden aileler, çocuklarında bazı sorunlar fark ettiğinde geç kalmadan önlem almalıdırlar. Ne kadar erken fark edilip müdahale gerçekleştirilse sorunun çözümü de o kadar kısa sürede mümkün olur. Bilhassa çocuklarda istenilen değişim ve dönüşümün sağlanması yetişkinlere kıyasla çok daha kolaydır.
Çocuk psikologlarının terapilerde ele aldığı konular arasında tuvalet alışkanlığı kazandırmak, okul sorunları, kardeş kıskançlığı, akran zorbalığı, ebeveyn kaybı, boşanma, uyku sorunları, konuşma sorunları, uyku sorunları, özgüven eksikliği, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi konular yer alır.
Çocuklarla gerçekleştirilen çalışmaların önemli bir kısmını oyun terapileri oluşturur. Çocukların yaşadıkları sorunları oyun terapisi sayesinde ortaya çıkarması, ve çözüm yollarını keşfetmesi, sorunlarla başa çıkma becerisi kazanması sağlanır.
Konya’da profesyonel psikolojik danışmanlık hizmetinin adresi Kristal Psikoloji’de çocuğunuzun geleceğini sağlıklı şekilde inşa etmesine yardımcı oluyoruz.
Depresyon yaşayan ergen bireyler aşırı uyuma eğilimindedirler. Yeme alışkanlıkları değişim gösterir. Suç veya şiddet içeren davranışlar gösterebilirler. İlgisizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi çok sayıda belirti ergen bireydeki psikolojik sorunların habercisi olabilir.
Yetişkinlerle yapılan terapilerden farklı olarak gerektiğinde aile ve öğretmenle işbirliği yapılması gerekir. Ergen bireyin yaşadığı psikolojik, duygusal, hormonal ve fiziksel dönüşümlere uyum sağlayabilmesi, ailesi ve çevresi ile sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve kişiliğini sağlıklı temellerin üzerinde oluşturması sağlanır.
YASAL UYARI! Sitemiz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır. Bilgiler bir doktorun tanı veya muayenesi yerine geçmez. Hastalığınız hakkında muhakkak doktorunuza danışınız.